ForumBiz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumBiz

~~ Forumumuza HoşGeldiniz ~~
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Kapitalizm Nedir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin

Admin


Mesaj Sayısı : 215
Points : 0
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 28/12/08

Kapitalizm Nedir? Empty
MesajKonu: Kapitalizm Nedir?   Kapitalizm Nedir? Icon_minitimePaz Ocak 04, 2009 1:34 am

KAPİTALİZM NEDİR


Kapitalizm; feodalizmden sonra sanayi devrimi ile ortaya çıkan bir toplumsal-ekonomik yapı ve üretim biçimidir.

Sanayi devriminden önce ekonomi tarıma dayanıyordu. Feodalizmde tarım için vazgeçilmez üretim aracı olan toprağın özel mülkiyete bağlı olması kırda iki ayrı sınıf yaratmıştı. Toprağa sahip olan feodal aristokratlar ve serfler. Serfler çalışan sınıftandılar. Fakat ürettikleri ürünlerin bir kısmını toprak sahiplerine vermekle yükümlüydüler. Çünkü toprak kendilerinin değildi ve kullanma hakkını ancak ürünün bir kısmını vermekle elde ediyorlardı. Bu şekilde artı emek sömürüsü yapılıyordu.

Şehirlerde ise kendi basit üretim aracına sahip olan manifaktür işçileri ve zanaatçılar vardı. Sanayi devrimi ile birlikte eski aletlerle üretim yapmak imkânsız hale geldi. Yeni gelişen üretim araçları çok pahalı oldukları için yalnızca büyük sermaye sahipleri tarafından satın alındı. Yeni gelişen üretim biçimi birçok sanayi dalına girdi ve eski sistemi hızla ortadan kaldırdı. Çünkü çok daha hızlı ve ucuz üretim yapılmaya başlandı. Eski işçilerin kendi basit aletleri artık gereksizleşti ve mülklerini böylece kaybetmiş oldular. Yeni kurulan fabrikaların da işçiye ihtiyacı vardı.

Kapitalizm ve Burjuvazi

Kapitalizmin işleyişi emek sömürüsüne dayanır. Üretim araçlarına sahip olan ve işçilerin emek gücünü satın alan burjuvazi, emek gücü metaının değerini ücret biçiminde verir, fakat emek kendi değerinden fazlasını üretir. Bu artı değere burjuva el koyar.

Sermayenin emek üzerindeki egemenliği kapitalizmin temelidir. Sermaye bu egemenliğinin gücünü burjuva sınıfının üretim araçlarının özel mülkiyetini elinde tutmasından alır. Kapitalizmin tasfiyesinin, yani işçilerin sömürülmesinin kaldırılmasının koşulu üretim araçlarının özel mülkiyetine son vermektir. Çünkü işçi, işçi kaldığı sürece artı değer yaratmak zorunda yani sömürülmek zorunda kalacaktır.

Sınıflı toplumlardan kapitalizm aşamasında sömürü daha da “gönüllü” hale gelir. Köleler kırbaçla çalıştırılıyordu, fakat işçiler yaşam araçlarını elde etme baskısıyla çalıştırılıyor. Burjuva düzeninin olağan şeklinin demokrasi olması işçilerin sömürülmediği anlamına gelmez. Zaten olağan rejim şekli üretim ilişkileri ile de paraleldir. İşgücünün meta olabilmesinin koşulu, alan ile satanın yani işçi ile patronun eşit yurttaşlar olarak karşı karşıya gelip işgücünün belli süre ile satılması ve kullanma hakkının kapitaliste geçmesidir. Burjuvalar arasında da kanun karşısında eşit rekabet hakkı vardır.


Kapitalizm genelleştirilmiş meta üretimidir.

Meta, insanların ihtiyacını karşılar fakat üretim kapitalist açısından kar amaçlı yapılır. Kapitalist üretim tarzı neyin ne kadar üretileceği hakkında ihtiyaca göre bir kural sunmaz. Piyasada arz talep ilişkileri çerçevesinde kapitalist, neyin üretileceğine “daha fazla kar” ilkesine göre karar verir.

İşlerin iyi gittiği dönemde yatırımlar ve üretim fazlalaşır fakat bir süre sonra üretim fazlası sebebiyle işler kötüleşir ve kriz gerçekleşir. Kapitalist üretimdeki kuralsızlık sürekli bir döngü oluşturur. Bu kapitalizmin iç çelişkisidir, krizsiz kapitalizm düşünülemez.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumbiz.yetkinforum.com
Misafir
Misafir
avatar



Kapitalizm Nedir? Empty
MesajKonu: Geri: Kapitalizm Nedir?   Kapitalizm Nedir? Icon_minitimeCuma Ocak 09, 2009 3:23 pm

Paylaşım için teşekkürler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kapitalizm Nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» CumhurBaşkanı Nedir?
» Bütçe Nedir?
» Boykot Nedir?
» Bakteri Nedir?
» Biyosfer Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumBiz :: HAYATIN İÇİNDEN :: Nedir-
Buraya geçin: