ForumBiz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumBiz

~~ Forumumuza HoşGeldiniz ~~
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Kendinizi tanıyın sonra MEslek seçin

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir
avatar



Kendinizi tanıyın sonra MEslek seçin Empty
MesajKonu: Kendinizi tanıyın sonra MEslek seçin   Kendinizi tanıyın sonra MEslek seçin Icon_minitimePerş. Ocak 08, 2009 10:53 pm

Önce kendinizi tanıyın sonra mesleğinizi seçin
Bölüm seçerken ilgi alanlarınız kadar okuyacağınız mesleğin iş imkanlarını da iyi araştırmak gerekiyor. Ayrıca kişilik ve karakterinizin seçeceğiniz meslekle örtüşmesi halinde işinizde başarılı olacağınızı sakın aklınızdan çıkarmayın.



İlgili haberler
• Mesleğini seçerken geleceğini iyi düşün
• ÖSS'deki doğru tercih üniversite kapısını açar

ÖSS TERCİH REHBERİ - 2 / ORHAN TURAN
Adayların gelecekteki yaşam biçimini ÖSS sonrasında yapacakları meslek tercihleri şekillendirecek. Öğrencilerin hem üniversite eğitimleri boyunca hem de bunun sonrasındaki yaşamlarında, seçtikleri mesleklerin uygunluğu orantılı olarak onları mutlu edecek.
Adayların ÖSS'ye hazırlanırken mesleklerini belirlemesi, tercih listesini oluştururken de önemli bir adım olur. Öğrencilere 24 tercih hakkı veriliyor. Bu haklarınızı kullanırken sadece tek bir üniversite ya da tek bir bölüm seçmiyorlar. Bu şekilde davranmak çok riskli olduğundan tercihler daha geniş yelpazede düşünülmeli. Bir üniversitenin sadece bir bölümünü isteyen öğrencilerin bile, yeterince araştırmadan sadece kulaktan dolma bilgilerle o tercihe yöneldikleri ortada. Oysa ki meslek seçimi yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.


KAPAĞI ATMA FİKRİNDEN VAZGEÇ

Yetenek ve ilgilerine uygun meslek seçen bireylerin işlerini severek yaptıklarını ve mesleki başarılarının her gün biraz daha arttığını, buna dayalı olarak daha verimli ve mutlu bir yaşam sürdürdüklerini görüyoruz. Bu konuda doğru karar verebilmek için meslekleri ve kendinizi iyi tanımalı, seçeceğiniz mesleğin kendinize uygunluğunu ölçmelisiniz. Bunun için çevrenizdeki meslek gruplarını gözlemlemeli, bu meslek gruplarındaki insanlarla bilgi alışverişinde bulunup o mesleğin olumlu ve olumsuz yanlarını görerek hareket etmelisiniz. En önemlisi de o meslek için ne gibi özelliklere sahip olmanız gerektiğini bilmenizdir. Yani 'bir yere kapağı atayım da neresi olursa olsun' düşüncesi ya da 'puanım(başarı sıram) beklediğimden yüksek geldi boşa gitmesin' diyerek size uygun olmayan yüksek puanlı bir bölümü tercih etmeniz sizi ileride başarısız ve mutsuz bir yaşam içine sürükleyebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu ise araştırmak ve birtakım meslek dökümlerini uygulamak olur.

Meslek seçiminde ekonomik kaygılar da alacağımız kararda etkilidir. Genellikle en fazla kazanç sağlayacak meslekler tercih edilmeye çalışılır. Oysa her mesleğin iyi kazananı ve kazanmayanı vardır. Kişi mesleğini severek yapıyorsa zaten başarılı olur. Başarı da ardından yeterli kazancı getirir. Unutmamak gerekir ki meslek sadece ekonomik ihtiyaçları karşılama aracı değil. Kişi mesleği aracılığıyla yeteneklerini, becerilerini ortaya koyar, kapasitesini geliştirir, başarılı olur ve doyum sağlar. Meslekte yaşanılan başarısızlık ve doyumsuzluk bireyin ruh sağlığını tehdit eder. Bu tür durumları göz önünde bulundurarak meslek tercihi yapmanız gerekir.


NE İSTEDİĞİNİZİ İYİ BİLİN

Her mesleğin kendine has gerektirdiği bazı kişilik özellikleri vardır.Örn: Halkla ilişkiler okumak isteyen bir öğrenci dışa dönük, insanlarla devamlı iletişim halinde olan, girişimci özelliğe sahip olmalıdır. Siz de temel kişilik özelliklerinizi keşfetmelisiniz. Örneğin: Soğukkanlılık, titiz olmak, sabırlı olmak gibi İlgi, yetenek ve kişilik özelliklerinizi tanımada kendi tanımlarınızın yanı sıra; yakın çevrenizden ve size yakın olan arkadaşlarınızdan görüş alabilir, psikolojik danışma ve rehberlik uzmanlarına başvurup ilgi, kişilik özellikleri, yeteneklerinize yönelik anket yada psikolojik testler uygulatabilir ve bu uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.


Yetenek ve ilgi alanlarınızı keşfedin

Herkesin doğuştan getirdiği aldığı eğitimle geliştirme fırsatı bulduğu ya da bulamadığı özellikler var. Seçeceğiniz mesleğin gerektirdiği yetenek düzeyine sahip değilseniz o meslekte başarılı olmanız beklenemez. Meslekler genel zekâ, sayısal, sözel, soyut, mekanik ve görsel algılama (şekil ve uzay ilişkileri) yetenekleri açısından düzey farklılıkları gösterir. Önemli olan bireyin bu farklı yeteneklerden hangisinde düzeyinin ne olduğunun farkına varabilmesidir.

Özel bir çaba sarf etmeden, zevkle yapacağınız, tatmin olacağınız işler ilgi alanımıza giren durumları oluşturur. Nelerden hoşlanıyor, hangi tür işlerde fazla gayret sarf etmeden başarılı olabiliyorsanız, o işler sizin ilgi alanınıza giriyor anlamına gelir.

Mesleki değerlerinin farkında olmak önemlidir. Örneğin: Bilgi, para, sevgi, başarı...

Hangileri daha önemli ve öncelikli değerler sizin için? Bu anlamda değerlerinizin neler olduğunun farkına varmanız ve bunların hayatımızı nasıl etkileyeceğini bulmamız, kendi hakkımızda daha fazla bilgi elde etmemizi sağlar ve hayatımıza yön veririz.


Pişman olacağınız kararlar vermeyin

Temmuz ayı öğrenci eğilimleri anketinden çıkan sonuçlar gösteriyor ki, 2008 ÖSS'de istediği başarıyı sağlayamayan öğrencilerin yüzde 36,4'ü herhangi bir yeri tercih ediyor. Bu oran doğrultusunda asıl hedefin “Barajı geçeyim de hangi bölüm olursa olsun bir bölümü yazarım” düşüncesi olduğunu gösteriyor. Üniversiteye girilen bölümlerin önemi, yetenekler, istekler, hedefler göz önünde bulundurulmaksızın tercih yapılması ise öğrencinin hayatı boyunca büyük etkiler yaşatabilir. Bu açıdan her aday kendisine bir hedef koymalı, ilk tercihinde istediği bölüme girmese bile sonraki sene şansını bir daha denemeli.


MESLEK DÜNYASINI TANIYIN

Öte yandan ilerideki mesleğiniz ve böylece alacağınız eğitim konusunda karar verebilmek için meslek dünyasıyla ilgili mümkün olduğu kadar bol bilgi toplamanızda yarar var. Meslekleri tanıma çok yönlü verilerle irdelenmeli. Bunun için şu sorular sorulabilir: “ Meslek hangi yetenekleri, ilgileri ve kişilik özelliklerini gerektirmektedir? Çalışma ortamı nasıldır? Hangi malzemelerle çalışılmaktadır? İş bulma ve kazanç durumu nasıldır? Meslekte yapılan işler nelerdir? Mesleğin ülkemizdeki gelceeği nedir? Meslekte uzmanlaşma ve ilerleme olanakları nasıldır? Meslek staj, zorunlu hizmet gibi çalışmaları izlemekte midir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Hangi mesleki alternatifleri vardır? Hangi eğitim yolları mevcuttur?“
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kendinizi tanıyın sonra MEslek seçin
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bu Testi Yapın Kendinizi Tanıyın
» 5 Harfli Baştaki Harfiden Sonra Gelen Harfle Biten Kelime Yapalım

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumBiz :: SERBEST KÜRSÜ :: Kendinizi Tanıyın-
Buraya geçin: